27 April 2018

TIKOMED IS INTERVIEWED BY RAPIDUS

TikoMed fyller kassan inför ALS-studier
2018-04-23
Läkemedelsbolaget TikoMed från skånska Viken fyller på kassan med nära 24 miljoner kronor. Pengarna ska räcka fram till starten av nya fas II-studier för behandling av sjukdomen ALS. I höstas slöt TikoMed ett avtal med Universitetssjukhuset i Birmingham, Storbritannien. Planen är att gemensamt genomföra sex kliniska studier framöver. Först ut är två studier – en i Sverige och en i Storbritannien – för bolagets läkemedelssubstans för behandling av ALS. Studierna börjar före respektive efter sommaren.
Inom ramen för projektet ILB ska även studier på ögonsjukdomen glaukom samt stroke eller traumatisk hjärnskada genomföras. Tidigare har man huvudsakligen fokuserat på att förbättra möjligheterna efter en stroke. Men nya fynd gjorde att bolaget fokuserade om, bland annat till behandling mot ALS.
– Vi har fått kärlnybildning under strokestudier, det är unikt att man lyckas visa fungerande, blodbärande kärl. Annars brukar de läcka kan man enkelt förklara. Vid studierna upptäckte vi att vår läkemedelssubstans även har en positiv påverkan på rörlighet och funktion, så vi förstod att den kunde användas även för andra neurologiska  sjukdomar, säger TikoMeds vd och grundare Adam Bruce till Rapidus.
Bolagets andra projekt, Ibsolvmir, motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerandeceller hos patienter med svår diabetes typ-1 och kronisk pankreatit. Efter avslutad fas II-studie, som delfinansierades av statliga National Institute of Health i USA, ligger fokus nu på att skapa samarbeten med stamcellsföretag.
Sent 2016 reste TikoMed 32 miljoner kronor – då för studier av läkemedelssubstansen som ska förbättra möjligheterna efter stroke. Tidigare samma år reste bolaget 21 miljoner kronor. Ytterligare en emission planeras framöver, som ska ta bolaget igenom de nya studierna. I den färska emissionen på knappt 24 miljoner gick privatinvesterare, såväl befintliga som nya, in med kapital.
TikoMed har huvudkontor i Viken och en forskningsenhet i Uppsala Science Park. Bolaget grundades 2002 och sysselsätter fem personer exklusive konsulter. Familjen Bruce är största ägare.

Emily Binks
Denna artikel är ursprungligen publicerad i Rapidus nyhetsbrev och återpubliceras med tillstånd av Rapidus.

Läs mer här: www.rapidus.se

DATE
TBA

TIME
TBA

VENUE
TBA

OTHER NEWS

5 July 2018
Tikomed granted permission for clinical trial in ALS by the Swedish Medical Product Agency and Ethical Review Board.
Viken, May 28th, 2018 TikoMed, a specialty pharmaceutical company focused on developing therapeutics for treating…
Read More
5 July 2018
ILB – A game changer in Glaucoma
Viken, May 22nd, 2018 TikoMed, a specialty pharmaceutical company that focuses on developing therapeutics for…
Read More
5 June 2018
Anders Kristensson appointed CEO of TikoMed
Viken – 18th June 2018 TikoMed, a privately-held biopharmaceutical company today announced the appointment of…
Read More
SEE MORE