TikoMed is interviewed by Rapidus

Written on 2018-05-28

Vikenbolag planerar ny klinisk studie på glaukom

2018-05-22

 

TikoMed, med bas i Viken, har nyss fått resultat från en preklinisk studie om behandling av ögonsjukdomen glaukom. Nu planerar bolaget för en klinisk studie.

 

– Den prekliniska studien presenterades nu för första gången på Arvo-konferensen på Hawaii. Resultaten visade att vi kan åstadkomma något man inte kunnat tidigare. För första gången visar man att man kan lösa upp ärrvävnaden i ögat så att vätskan kan flöda fritt. Senare i år kommer vi starta en klinisk studie tillsammans med universitet i Birmingham, säger Anders Svensson.

 

Anders Svensson sitter i styrelsen för TikoMed och har ett förflutet från AstraZeneca och Schweiziska Roche där han varit ansvarig för utveckling av läkemedel för hjärt-och kärlsjukdomar. Glaukom – som också kallas grön starr – kan leda till blindhet och innebär att vätskan som normalt ser till att ögat håller formen inte kan filtreras ut på ett normalt sätt.

 

TikoMed planerar ytterligare två kliniska studier, då av bolagets läkemedelssubstans för behandling av ALS, i Sverige och i Storbritannien. För den i Sverige har godkännande från Läkemedelsverket nyligen kommit in.

 

I portföljen finns även projektet Ibsolvmir, som motverkar bortstötande av transplanterade insulinproducerande celler hos patienter med svår diabetes typ-1 och kronisk pankreatit.

 

Tidigare i år fyllde TikoMed kassan med nära 24 miljoner kronor. Huvudkontoret finns i Viken, fem personer exklusive konsulter arbetar i bolaget vars största ägare är familjen Bruce.

 

Emily Binks

 

Denna artikel är ursprungligen publicerad i Rapidus nyhetsbrev och återpubliceras med tillstånd av Rapidus. Läs mer här: www.rapidus.se